Hulpverleningsrelatie
Hoewel hulpverleningscontacten zich doorgaans concentreren op klachten of problemen en op de oplossingen daarvoor, is dit doorgaans niet de enige reden voor mensen om professionele hulp te zoeken. Onderzoek laat zien dat mensen niet zozeer hulp zoeken vanwege de klachten zelf, maar hulp zoeken om de machteloosheid te bestrijden als duidelijk wordt dat men niet in staat is (niet kunnen, durven of mogen) om de problemen zelfstandig op te lossen (Frank & Frank, 1991). Er is sprake van een hulpvraag op meta-niveau die men zou kunnen formuleren als: "Herstel het gevoel dat ik voldoende competent ben om met de onvolmaaktheden van mijn leven om te gaan".
Hoe doe ik dat?
- U zorgt voor een antwoord op inhoudelijke vragen: wat is er inhoudelijk aan de hand en hoe is dit op te lossen? De beantwoording van deze vraag is vooral een educatief proces. De hulpverlener verdiept zich samen met zijn cliënt in het probleem en biedt de cliënt inzicht in het seksuele probleem en in de manieren om adequater met het probleem om te gaan. De hulpverlener begeleidt het leerproces van zijn cliënt om zijn denken, voelen en doen rond seksualiteit en intieme relaties te veranderen
- U doorbreekt barrières van de machteloosheid die de cliënt verhinderen om het leerproces met succes te doorlopen? Dit is het therapeutisch proces op meta-niveau dat de therapeutische aanpak onderscheidt van voorlichting en psycho-educatie.
Meer weten? Zie: Het innerlijk kompas